VIDEO

Inmiddels de 80 jaar gepasseerd, maar hier zijn wij. Met herinneringen, verhalen, vriendschappen voor het leven. 9 november 2019. Deel 1. Vanaf het ontstaan van de Arnhemse wijk “De Paasberg” is er gelukkig materiaal bewaard gebleven, zoals foto’s, film, documenten en geluidsmateriaal. Een klein gedeelte hiervan heb ik in de loop der jaren verzameld en deels samengevoegd in mijn boeken over De Paasberg. Ook heb van de films een compilatie gemaakt en op USB geplaatst. De beeldkwaliteit is niet altijd optimaal, maar voor belangstellenden wel herkenbaar. 
Dit is Deel 2 over de Arnhemse wijk De Paasberg. Het fragment speelt zich af in de Adama van Scheltemastraat voor de woning van de filmmaker Dhr. Schäfer van Studio S, op nr. 6. De film werd opgenomen in 1935 en de kleine jongen is de zoon van de maker: Ton Schäfer. Ook zijn in de film zijn vrouw en dochters te zien. Ton Schäfer heeft in het verleden de films aan mij uitgeleend.
Deel 3 van de serie oude films over de Arnhemse wijk De Paasberg. In dit deel “De Orgelman” Tonnie Schäfer helpt met zijn vioolspel de oude orgelman aan een extraatje. Ook deze film speelt zich af in de Adama van Scheltemastraat voor het woonhuis van de familie Schäfer op nr. 6 in het jaar 1935.
Deel 4 is een heel korte film uit 1935, opgenomen op de Julianaschool in de Arnhemse wijk De Paasberg. We zien hier Tonnie Schäfer, Juf van de Wal en meerdere kinderen. Deel 5. Straatgevecht op de Paasberg in Arnhem. Ook in 1936 kwam dat voor. Gelukkig grijpt Tonnie Schäfer in, maar de wijkagent denkt dat hij de dader is. Tonnie vlucht voor de sterke arm.
Deel 6 van Paradijs Paasberg Arnhem laat een groep padvinders zien die door de sneeuw banjeren in het Paasbergbos in 1939. Het boerderijtje is van de familie v.d. Pol en stond aan de overkant van het Hazepad. De hoofdrolspeler is natuurlijk weer Tonnie Schäfer, maar nu een paar jaar ouder.
Deel 7. 1940. Het is feest vandaag op de Julianaschool op de Paasberg in Arnhem. De fameuze kleuterjuf, Juf Gerritsen is jarig. In mijn boekenkast bewaar ik haar plakwerkjes, waarvan ik er een aantal naar mijn broer in Australië heb gebracht. Ze was ook zijn kleuterjuf.
Deel 8. Begin 1940 spelen de kleuters van de Julianaschool op de Paasberg in Arnhem op het schoolplein. De kleuterjuf is Juf Gerritsen. Deel 9. Op de Julianaschool in Arnhem werd vroeger elk jaar de Julianadag gevierd, zoals hier op 30 april 1941, de verjaardag van toen nog prinses Juliana. Nu in 2019 is het precies 78 jaar geleden dat alle kinderen zich verzamelden op het schoolplein en een aubade brachten onder leiding van de hoofdmeester, dhr. Dijkman. Daarna was er tijd voor spelen en brood. De oorlog was een jaar eerder uitgebroken.
Deel 10 over de Paasberg in Arnhem. Hier het tweede deel over de Julianadag van de Julianaschool op 30 april 1941. Deel 11 is wat langer dan de vorige delen. Het is 1942. De hoogste klas van de Julianaschool op de Paasberg in Arnhem gaat op schoolreisje naar Doorwerth en de Westerbouwing. Veel oude/jonge bekenden te zien.
Deel 12. In 1941 neemt bovenmeester Dijkman afscheid van de Julianaschool en gaat met pensioen. Hij was mijn buurman op de Paasberg in Arnhem.

Deel 13. Arnhem, Paasberg december 1941. Sinterklaas komt op bezoek op de Julianaschool. In de hoofdrol zijn natuurlijk alle kinderen die nu onderhand rond de 80 jaar zijn. In de bijrol Sinterklaas, voor zover niet echt, gespeeld door dominee Gerritsen, de wijkpredikant, normaal bijna elke zondag te vinden in de toen nog volle Paasbergkerk. Het was de tijd, dat mensen nog geloofden. Nu is de tijd van geloven een beetje voorbij, behalve dan in Sinterklaas. Er is wel een soort ‘geloofsverbod’ voor Zwarte Piet helaas.

Deel 14. Na de slag om Arnhem breken zware tijden aan voor de Arnhemmers en de Paasbergers. Nadat Nederland werd bevrijd keren ook de Paasbergers terug. Het gewone leven wordt weer opgepakt. Ook op de Julianaschool keert de rust weer en wordt er met overtuiging ook weer de Julianadag gevierd, zoals hier in 1948. Deel 15. Arnhem, Paasberg 1949. De kleuterklas van Juf Meerdink speelt buiten op het schoolplein. De meeste kleuters van toen zijn nu in 2016 rond de 70 jaar oud. Wie is wie…?
Deel 16. Arnhem, Paasberg 1949. Op de Julianakleuterschool wordt schoolmelk uitgedeeld. Lekker koud en met een rietje. Ook is er nog een meisje jarig. Wie is zij? Deel 18. Koninginnedag op de Paasberg in Arnhem 1950
Deel 19. Arnhem, Paasberg 1995. Samen met Rob Pogge, Hans Feijten en ik (Leo Feijten) maakten we een wandeling over de Paasberg waar we als kind opgroeiden. Als eerste bezochten we de Paasbergkerk welke gesloopt gaat worden. Natuurlijk wilden we daar een stokje voor steken en dat is nog gelukt ook. De kerk bleef als bouwwerk behouden. Mijn herinnering gaat terug naar de Kerstvieringen welke ik als kind net na de oorlog daar beleefde. Een sinaasappel en een boekje van W.G. van der Hulst. Deel 20. Arnhem 1995. De wandeling over de Arnhemse wijk De Paasberg wordt vervolgd in dit tweede gedeelte. Na het bezoek aan de Paasbergkerk wordt een rondje gelopen door drie oud-wijkbewoners, Rob Pogge, Hans en Leo Feijten. Nu in 2019 alweer 24 jaar geleden. Loop even met ons mee…
Deel 21. Arnhem, Paasberg 1995. Dit is het 3e deel van de wandeling over de Arnhemse wijk De Paasberg. Nu in 2019 is het al weer 24 jaar geleden dat Rob Pogge, Hans en Leo Feijten hun herinneringen ophaalden in hun wijk van vroeger. Deel 22. Het 4e deel van de wandeling over de Paasberg in Arnhem in 1995 met Rob Pogge, Hans en Leo Feijten. Drie oud-Paasbergers.
19-09-2009. Deel een van het rondje over de Paasberg Arnhem Holland. De films maakte ik voor mijn broer Rob die in Australië woont. 17 juli 2018 is hij overleden op 81 jarige leeftijd.
Studio Paleopa
19-09-2009. Deel twee van het rondje over de Paasberg in Arnhem Holland
Studio Paleopa

 

Reacties zijn gesloten.